Płuczesz makaron po jego ugotowaniu? Popełniasz duży błąd!

Płuczesz makaron po jego ugotowaniu? Popełniasz duży błąd!
16Lip

Wielu z nas zostało nauczonych, że makaron po ugotowaniu powinien być opłukany pod bieżącą wodą. Pozbywamy się wtedy pozostałości z przegotowanej wody z garnka. Okazuje się jednak, że tym działaniem popełniamy duży błąd! Dlaczego?

Zdjęcie Płuczesz makaron po jego ugotowaniu? Popełniasz duży błąd! #1

Płukanie makaronu

Bardzo często makaron łączymy z przeróżnymi sosami, które ściekają z przepłukanego makaronu. Po ugotowaniu ma on swoją lepkość, która sprawia, że sosy lepiej się trzymają i możemy lepiej kosztować dania, mieszając różne smaki. Płukanie sprawia natomiast, że makaron traci swoją lepkość, a pozostałości wody po płukaniu sprawiają, że sos nabiera wodnistego smaku.

Bardzo podobnie dzieje się w momencie dodania oleju do gotującego się makaronu. Jest to kolejny błąd, który popełnia wiele ludzi. Makaron nasiąka olejem, przez co staje się bardzo śliski, a więc dodatki wręcz z niego spływają. Sprawia to, że danie jemy oddzielnie, zamiast cieszyć się połączonymi produktami oraz ich smakami.

Zdjęcie Płuczesz makaron po jego ugotowaniu? Popełniasz duży błąd! #2

Jak ugotować dobry makaron?

W sklepach możemy znaleźć wiele rodzajów makaronu, a ich sposób przyrządzenia również znacznie się różni. Jak możemy ugotować dobry makaron?

Jak nadać smaku i kiedy makaron jeszcze nie jest gotowy?

Makaron można doprawić poprzez dodanie soli zaraz po tym, jak woda się zagotuje oraz przed wrzuceniem makaronu. Część soli wyparuje, a więc niewielka ilość wsiąknie w makaron, co nada nieco słonawy smak.

Ważne jest, aby próbować makaron przed zakończeniem gotowania. Wystarczy, że wyłowimy kawałek i przegryziemy. Jeśli dostrzegamy białe plamki, to sygnał o tym, że makaron jeszcze potrzebuje trochę czasu.

Zdjęcie Płuczesz makaron po jego ugotowaniu? Popełniasz duży błąd! #3

Czas

Ugotowanie dobrego makaronu przede wszystkim opiera się na czasie. W zależności od rodzaju, taki też będziemy mieli czas gotowania.

  • Grube makarony pszenne (bezjajeczne): penne, ziti czy spaghetti gotujemy przez 12-15 minut.
  • Cienkie makarony pszenne (bezjajeczne) takie jak: świderki, spaghetti lub muszelki potrzebują natomiast nieco mniej czasu, bo 6-9 minut.
  • Najkrócej natomiast gotują się makarony: tagliatelle, lazania czy fettuccine (3-5 minut)

Wydaje się, że ugotowanie makaronu jest prostą czynnością. Wymaga ona jednak nieco uwagi. Od teraz jednak możemy cieszyć się pełnią jego smaku.

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ