Domowe bułki pszenne z ‎ciasta‬ ‪Crazy‬ ‪‎Dough‬ for Everything,

Jolanta
Ciasta
26.07.2016 6:55
Domowe bułki pszenne z ‎ciasta‬ ‪Crazy‬ ‪‎Dough‬ for Everything,

Składniki na 9 dużych bułek: 100 ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 7 g (ok. 2 łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli 175 g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 jajko Przygotowanie: Wypróbowałam je już w kilku przepisach, które niedługo pojawią się na blogu i faktycznie sprawdza się idealnie, przede wszystkim w wytrawnych wypiekach, typu paluchy a’la pizza, czy bułki faszerowane serem mozzarella i suszonymi pomidorami. Podstawową zaletą tego ciasta jest fakt, że z ciasta można formować pieczywo zaraz po wyrobieniu, oraz to że można je przechowywać w lodówce do 3 dni, oraz mrozić. Formujemy okrągłe bułki, nacinamy je na krzyż i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, możemy je przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Po tym czasie blachę wyjmujemy z piekarnika i nagrzewamy go do 180 st C. Bułki smarujemy wodą i posypujemy makiem, sezamem, 3 zostawiamy bez posypywania, pieczemy 15 – 20 minut aż bułki się zrumienią. Jeżeli nie zamierzamy wykorzystać ciasta natychmiast, należy włożyć je do grubego spożywczego worka foliowego, wycisnąć z niego powietrze i dokładnie zamknąć, gdyż ciasto w lodówce może sporo urosnąć. Przepis na domowe pieczywo – Bułki pszenne z uniwersalnego ciasta do wszystkiego, które od kilku tygodni wykorzystuję do wszelakich domowych wypieków. Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Beaty Stare gary , a ona ma je z bloga Kitchen Nostalgia. Po zagnieceniu możemy z ciasta uformować i upiec bułki lub schować je do lodówki i użyć w przeciągu 3 dni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/przetwory/bulki-pszenne/