Rolada bananowa

przepis

                    Rolada bananowa
12Paź
Przepis

Potrzebujemy:

3 jajka średniej wielkości

100 g + 1 łyżka cukru

75 g mąki pszennej

25 g mąki ziemniaczanej

15 g + 1 łyżka kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

400 g śmietany do ubijania

2 paczki wzmacniacza do bitej śmietany*

50 g wiórków czekoladowych

2-3 banany

trochę cukru do ozdoby

papier do pieczenia

Działamy:

Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno dodając 100 g cukru. Mieszamy z ubitymi białkami żółtka. Mąki, proszek do pieczenia i kakao ze sobą mieszamy i dodajemy do masy delikatnie mieszając. Blaszkę do pieczenia (32 x 39 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Na papier do pieczenia wykładamy masę i wygładzamy. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 8 minut. Czysty ręcznik kuchenny posypujemy cukrem i kładziemy na nim nasze upieczone ciasto. Zdejmujemy papier do pieczenia. Biszkopt zaczynając od dłuższej strony delikatnie zwijamy. Pozostawiamy do wystygnięcia.

Ubijamy śmietanę, dodając wzmacniacz i łyżkę cukru. Dodajemy wiórki czekoladowe. Rozwijamy biszkopt, rozkładamy na nim bitą śmietanę. Obranego banana kładziemy wzdłuż dłuższego boku biszkopta. Zwijamy ponownie. Wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Przed podaniem posypujemy łyżką kakao i odrobiną cukru.

Smacznego!

następna inspiracja
Zobacz również:
następna inspiracja