Ciasto dyniowe z gruszkami

Agata
Ciasta
26.10.2020 9:38
Ciasto dyniowe  z gruszkami

Proporcje na tortownicę o średnicy 24 cm Składniki: 250 g pieczonej dyni 3 jajka 50 g oleju 1 łyżka masła orzechowego 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru 250 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka imbiru 1/3 łyżeczki kardamonu cukier puder 2-3 małe gruszki Wykonanie: W jednej misce umieszczamy wszystkie mokre składniki, mieszamy je. Pamiętajmy, że beta-karoten jest odporny na działanie wysokiej temperatury, dlatego poddana obróbce cieplnej dynia jest również dobrym źródłem prowitaminy A. Z dyni możemy przygotować zupę krem, możemy ją oddać do gulaszu, do curry, do zapiekanki, do sałatki z makaronem czy też z kaszą. Dynia jest bogata w beta-karoten - to pomarańczowy, czerwony i żółty barwnik roślinny (to dzięki niemu dynia ma tak intensywny kolor) i jednocześnie substancja o właściwościach leczniczych. Należy zwrócić uwagę, że indeks glikemiczny dyni jest wysoki i wynosi 75, dlatego nie jest ona wskazana w cukrzycy. Pieczona wspaniale smakuje na ciepło, taka wyciągnięta prosto z piekarnika, ale jest też doskonałą bazą do innych dań, tak wytrawnych jak i słodkich. Dodatkowo jest niskokaloryczna i beztłuszczowa oraz zawiera dużo celulozy, dzięki czemu jest to dobre warzywo na odchudzanie, ponieważ przyspiesza przemianę materii. Dziś mam dla Was bardzo prosty przepis na ciasto dyniowe z gruszkami, a we wpisie poczytacie także o właściwościach dyni. Spośród owoców i warzyw uprawianych w Polsce dynia jest jednym z bogatszych źródeł beta-karotenu. W międzyczasie gruszki obieramy i kroimy w cienkie plasterki, układamy je na wierzchu ciasta. Najlepiej jest sprawdzić drewnianym patyczkiem, ponieważ każdy piekarnik jest inny i czas pieczenia może ulec zmianie. Wtedy wraz z mijającymi porami roku za oknem, zmienia się także menu na moim stole. Idealnie sprawdzi się jako farsz do wytrawnej tarty lub wierzch do pizzy w duecie z serem feta. Dynia jest również wspaniałym składnikiem dań na słodko. Smakoszy dyni nie będę przekonywać do odmiany Uchiki Kuri z Wyspy Hokkaido , bo każdy doskonale ją zna. Beta-karoten jest przeciwutleniaczem i hamuje szkodliwe procesy oksydacyjne, a także zapobiega rozwojowi chorób nowotworowych. Z upieczonej dyni możemy również zrobić pure, a następnie je zamrozić. Dziś zapraszam Was na sezonowe ciasto, które upiekłam z dynią właśnie i wykończyłam aromatyczną gruszką.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2019/12/ciasto-dyniowe-z-gruszkami-gotowe.html