Stollen. Świąteczna strucla z bakaliami

Jolanta
Boże Narodzenie
02.12.2019 6:31
Stollen. Świąteczna strucla z bakaliami

½ łyżeczki soli 2 jajka 100 g kandyzowanych skórek pomarańczy 100 g kandyzowanych skórek cytryny 200 g rodzynek np. sułtańskich wcześniej namoczonych w rumie z 100 g kandyzowanych owoców 1 aromat maślano-waniliowy dodatkowo: masło do posmarowania ciasta ok. 100 g cukier puder do posypania Jak przygotować stollen? Przepis na niemieckie ciasto Stollen ma już prawie 700 lat, to uczestnicy wypraw krzyżowych na Bliski Wschód w drodze powrotnej do Europy przywieźli nieznane tutaj suszone owoce, przyprawy i orzechy, które potem zaczęto dodawać do ciasta zwanego stollen. Do misy robota wsypujemy mąkę, następnie dodajemy cukier, aromat maślano-waniliowy, sól, jajka i mleko z masłem i drożdżami, mieszamy wszystko mikserem (hakiem do pizzy) krótko na najniższych obrotach, a następnie na najwyższych przez około 5 minut, aby uzyskać gładkie ciasto. Każdą z nich formujemy w podłużny placek, smarujemy masłem, składamy wzdłuż w mniej więcej 1/3 szerokości (brzegi złożonego ciasta powinny na siebie zachodzić). Świąteczny stollen, znany w Niemczech jako Christstollen, ma kilka odmian np. Mandelstollen (z migdałami), Butterstollen (z dużą ilością masła) oraz Marzipanstollen ( z marcepanem). Składniki na przepis 2 sztuki stollen: 150 ml mleka 250 g miękkiego masła 750 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 150 g cukru W Polsce piecze się keks z bakaliami, podobne ciasta piecze się w Europie: Birnenbrot w Szwajcarii, Bolo Rei w Portugalii, Jjulekake w Norwegii, Kerststol w Holandii i Buccellato i Panettone we Włoszech. Przygotowanie maślanej strucli z bakaliami tzw. butterstollen nie jest trudne, ale efekt końcowy jest genialny, ciasto z tego przepisu jest aromatyczne i wilgotne! Strucla z bakaliami to tradycyjna niemiecka, drożdżowa strucla z dużą ilością bakalii, posypana grubą warstwą cukru pudru, przygotowywana na Boże Narodzenie. Podgrzewamy mleko i w nim roztapiamy masło, lekko studzimy, potem rozcieramy w mleku drożdże. Bakalie mieszamy z odrobiną mąki, aby nie opadły w cieście. Stollen to jedno z najbardziej znanych i lubianych ze wszystkich świątecznych wypieków na świecie. Po tym czasie przekładamy ciasto na posypaną mąką stolnicę i dzielimy na dwie części. Właśnie ten przepis chcę Wam przedstawić w tym roku jako pierwszy na Święta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/stollen-strucla-bakaliami/