Pleśniak z wiśniami

Patrycja
Ciasta
10.09.2019 20:47
Pleśniak z wiśniami

Składniki blaszka 23/33 cm : ciasto: mąka pszenna 3 i 3/4 szklanki, cukier 10 dag, proszek do pieczenia 3 łyżeczki, margaryna w kostce 1,5 szt, żółtka 8 szt, piana: białka 8 szt, cukier puder 35 dag, mąka ziemniaczana 7 dag, mąka pszenna 7 dag, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, olej 3 łyżki, dodatkowo: dżem wiśniowy 3/4 małego słoika, wiśnie w syropie 1 mały słoik, kakao 2 łyżki, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Ciasto pieczemy w 170-180 st.C przez 45 min. aż będzie rumiane a patyczek włożony w ciasto będzie suchy. Jadłam już kilka wersji tego ciasta z jabłkami lub powidłami, ale z wiśniami jak dla mnie jest najlepsze. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier puder i miksujemy. Składniki ciasta zagniatamy i dzielimy na 3 części. Jedną białą część ciasta rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto mimo, że jest tanie i proste to jest naprawdę pyszne!

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2019/09/plesniak-z-wisniami.html