Strucla dyniowa z prażonymi jabłkami

Patrycja
Ciasta
28.10.2017 16:53
Strucla dyniowa z prażonymi jabłkami

Składniki: ciasto: mąka pszenna 6 szklanek, cukier 4 łyżki, drożdże suche 2 łyżeczki, pure z pieczonej dyni( przepis tutaj) 1 szklanka, mleko 1 szklanka, jajko 1 szt, masło 150 g, nadzienie: jabłka 6 dużych szt, cukier brązowy 0,5 szklanki, cynamon 1 łyżeczka, dodatkowo: Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1h w ciepłe miejsce. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt, nakładamy połowę jabłek bez soku i zwijamy jak roladę od dłuższego boku. Pod koniec dodajemy rozpuszczone i ostygnięte masło i zagniatamy aż ciasto pochłonie cały tłuszcz. Strucle przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Jabłka smażymy przez 15 minut aż będą miękkie, dodajemy cynamon i mieszamy. Strucle pieczemy w 170 stopniach przez 30-40 min. aż będą złociste. Jabłka obieramy, wydrążamy pestki, dzielimy na cząstki i wsypujemy do garnka.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2017/10/strucla-dyniowa-z-prazonymi-jabkami.html