Sposób przygotowania: - makaron Lasagne Nr 52 Lubella- ok. 9 płatów - 3 duże marchewki - 3 duże jabłka - 2 garście żurawiny lub rodzynek - 3-4 łyżeczki miodu - 50 dag mielonego białego twarogu - 2 jajka - 1 budyń śmietankowy - 5 łyżek cukru - kostka masła Jako, że Światowy Dzień Makaronu okazał się wyjątkowo przepyszny, postanawiam, że świętować ten dzień już będę zawsze co roku. A jednak nie, nie każdy zdaje sobie sprawę, że to właśnie dzisiaj przypada Światowy Dzień Makaronu. Chciało by się że rzec, że dzień jak każdy inny. źródło: przepis własny Ilość porcji- ok. 5 Czas przygotowania: ok. 1,15h plus pieczenie Wykładamy kolejno- warstwę sera, płaty lasagne, marchew z jabłkiem, lasagne. Lasagne pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. przez ok. 45 minut. Danie to robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni. Marchew obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Na dwóch łyżkach masła podsmażamy startą marchew i jabłka. Płaty makaronu lasagne przekładane sernikowymi i marchewkowo-jabłkowymi warstwami okazały się przepyszne. Pół kostki masła ucieramy z cukrem (5 łyżek). Wielu blogerów świętuje ten dzień przygotowując różnego rodzaju dania z makaronem.