Szarlotka z pigwą

Alina
Ciasta
12.10.2017 17:33
Szarlotka z pigwą

Składniki: - Ciasto kruche: - 350 g maki pszennej - 150 g mąki orkiszowej T 650 - 200 g masła zimnego - 120 g cukru - 10 g cukru z wanilią - 2 jajka - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - Nadzienie: - 900 g pigwy (po obraniu) - 100 ml wody - 6 łyżek cukru - 2 łyżki cukru z wanilią - 1 łyżka masła - 350 ml wody - 2 budynie śmietankowe lub waniliowe - 3/4 łyżeczki cynamonu Do misy miksera przełożyć wszystkie składniki na ciasto i zmiksować na jednolitą masę. Nakłuć widelcem, wylać nadzienie i na wierzchu zetrzeć na grubych oczkach ciasto z zamrażarki. Zdjąć z ognia, gorące przykryć z wierzchu folią spożywczą i odłożyć w chłodne miejsce do przestudzenia. Formę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i na dnie formy równomiernie wyłożyć 2/3 ciasta. Z ciasta uformować kulę i podzielić na 2/3 i 1/3. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 175 stopni i piec 45 minut. Wsypać pokrojone pigwy, cukry i na wolnym ogniu smażyć do miękkości nie zapominając o mieszaniu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2017/10/szarlotka-z-pigwa.html