Często idąc do sklepu po mięso decydujemy się na zakup piersi z kurczaka.
Często cena jest dla nas odpowiednia, prosty sposób przyrządzania, ładny wygląd mięsa itp.
Mięso z kurczaka uważane jest także za chude, pełne protein i minerałów.
Jednak na pewno nie raz spotkałaś się z białymi paskami na mięsie.
Często tak jest, że do kupna piersi z kurczaka dużo nam nie potrzeba – wystarczy, że pierś jest duża, ładna, bez żadnych „farfocli”.
Jednak zwróć uwagę, że takie ładne duże piersi bardzo często mają białe paski.
Oznaczają one to, że taki drób pochodzi z masowej hodowli, a to nigdy nie wróży nic dobrego.
Białe paski występują u kurczaków które były bardzo otyłe.
Czy już wiesz, że to mięso wcale nie jest takie chude – ma wysoki poziom tłuszczu.
W związku z tym, że zapotrzebowanie na mięso drobiowe wzrosło – producenci musieli coś zadziałać.
Drób jest przez to karmiony różnymi paszami z dodatkami np. hormonów.
Badania pokazują, że mięso kur które miały białe paski zawierało ponad 200% więcej tłuszczu.
Ten problem dotyczy głównie kurczaków hodowanych na terenie USA.
Jednak lepiej uważać i zwracać uwagę co się kupuje.