Drożdżówki pszenno-orkiszowe

Patrycja
Ciasta
07.10.2017 11:27
Drożdżówki pszenno-orkiszowe

Składniki: ciasto: mąka pełnoziarnista orkiszowa 3 szklanki, mąka pszenna 3 szklanki, mleko 1 szklanka, masło 200 g, cukier 3 łyżki, drożdże suche 2,5 łyżeczki, jajko 1 szt. żółtka 3 szt, sól szczypta, nadzienie: marmolada o smaku róży lub wieloowocowym 1 mały słoik, dodatkowo: jajko 1 szt, mleko 1 łyżka, cukier puder do posypania, Sposób przygotowania: Masło rozpuszczamy, mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Po tym czasie ciasto krótko zagniatamy, a następnie rwiemy kawałki caista, rozpłaszczamy w dłoniach na okrągły placek, na środek kładziemy marmoladę i dokładnie zlepiamy na środku i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Tym razem nie ozdabiałam ich dodatkowo ani lukrem ani czekoladą, tylko po prostu posypałam je cukrem pudrem. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h. Gorące bułeczki uwielbiam popijać mlekiem, a następnego dnia, gdy są już twardsze to popijam je pyszną gorącą herbatką. Drożdżówki pieczemy w 170 stopniach przez 30-40 min. aż będą rumiane.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kulinarneodslonypati.blogspot.com/2017/10/drozdzowki-pszenno-orkiszowe.html