Tort orzechowo-migdałowo-czekoladowy

Ewa
Ciasta
27.09.2017 8:32
Tort orzechowo-migdałowo-czekoladowy

10 białek 200 g drobnego cukru 250 g mielonych migdałów 2-3 krople olejku migdałowego Ciasto kakaowe: 3 jajka 120 g drobnego cukru 20-25 g ciemnego, gorzkiego kakao Krem: 500 ml kremówki 20 g cukru pudru 250 g mascarpone likier amaretto, do smaku Polewa: 50 g masła 100 g czekolady gorzkiej, deserowej lub mlecznej Ubijając żółtka z cukrem w kąpieli wodnej, piec ustawiam na małą moc (na 6 stopniowej skali, ustawiam na 1,5) i miksuję na niskich obrotach miksera. Dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki orzechy mielone i grubo krojone do dekoracji Żółtka umieszczamy w misie miksera i razem z cukrem ubijamy do białości (około 6-10 minut). Ubijamy w kąpieli wodnej, na niewielkich obrotach miksera, do białości (około 7-10 minut). Wierzch ciasta ozdabiamy polewą czekoladową (masło i czekoladę należy rozpuścić na małym ogniu w kąpieli wodnej) i posypujemy grubo krojonymi orzechami i migdałami lub dekorujemy wg uznania. Ciasto orzechowe: 10 żółtek 220 g cukru pudru 250 g mielonych orzechów laskowych Ciasto migdałowe: Ciasto przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180 stopni na około 25-30 minut. Na rondelku umieszczamy naczynie (szklana lub metalowa miska, albo inny rondelek), do którego dajemy 3 żółtka oraz cukier. Białka umieszczamy w dużej szklanej lub metalowej misie i ubijamy na sztywno. Być może to zasługa kremu, który nie jest typowo tortowym, maślanym kremem, a lekką kremówką z mascarpone o delikatnym posmaku amaretto. Pieczemy około 30-35 minut (lub do tzw suchego patyczka) w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Myślę, że kompozycyjnie i smakowo w niczym nie ustępuje takiemu z cukierni. Tym razem miałam niestety problemy z ciastem orzechowym (nowy piekarnik), który musiałam piec dłużej niż zazwyczaj. Stawiamy na palniku i ustawiamy piec na małą moc. Wypracowałam sobie taką metodę, że ciasto wychodzi lepiej, jeśli z jego przygotowaniem się nie spieszę. Każdy z blatów również zasługuje na słowa pochwały:) Na samym końcu dodajemy olejek oraz mielone migdały, mieszamy delikatnie szpatułką. Uwagi: Przepis zakłada użycie tortownicy o średnicy 24cm, ale myślę, że taka 26 cm, też będzie ok. Pamiętam też, że za pierwszym razem miałam problemy z ciastem kakaowym. Tym razem, po raz pierwszy ciasto orzechowe musiałam piec dłużej niż podano w przepisie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://smakinatalerzu.pl/index.php/2017/09/27/tort-orzechowo-migdalowo-czekoladowy/