Zbliżają się chłodne dni więc sezon grzewczy zaraz się rozpocznie.
Jak się do niego przygotować? Co warto wiedzieć?
Po pierwsze - CZYSZCZENIE GRZEJNIKÓW
Jest to bardzo ważne. Kaloryfery z pewnością zebrały sporą warstwę kurzu.
Brud i kurz należy usunąć zanim kaloryfery zaczną grzać ponieważ zabrudzenia mogą się przypalić, a kurz zacznie unosić się w powietrzu co nie jest dla nas zdrowe.
Unoszące się w powietrzu zanieczyszczenia mogą podrażnić nasz układ oddechowy szczególnie jeżeli dokucza nam alergia.
Więc pamiętaj, aby przed rozpoczęciem sezonu grzewczego dokładnie umyć grzejniki.
Użyj odkurzacza, a także gąbki i roztworu ciepłej wody z płynem do naczyń, aby pozbyć się zabrudzeń z wszelkich zakamarków.
Po drugie – SPRAWDZANIE STANU TECHNICZNEGO
Za skuteczność działania grzejników odpowiada stan zaworów i głowicy.
Pamiętaj, że wszelkie nieprawidłowości w funkcjonowaniu elementów sterujących z pewnością uprzykrzą Ci życie podczas mroźnych wieczorów.
Najlepszą kontrolę nad wykorzystywaniem ciepła mają grzejniki z termostatem.
Dzięki niemu możemy utrzymać odpowiednią temperaturę na takim poziomie na jakim sobie ustawimy. Z pewnością przełoży się to na obniżenie rachunków za ogrzewanie.
Pamiętaj, że nie tylko grzejnik odpowiada za efektywność ogrzewania pomieszczenia.
Nie zapomnij sprawdzić szczelności okien, drzwi i w razie konieczności uszczelnij je wymieniając uszczelki na nowe.
Po trzecie – ODPOWIETRZENIE GRZEJNIKÓW
Zaraz jak „zaczną grzać” sprawdź czy grzejnik jest równomiernie ciepły na całej swojej powierzchni i czy grzejniki nie wydają z siebie dziwnych dźwięków jak bulgotanie czy gwizdanie.
Jeżeli słyszysz, że coś jest nie tak lub po prostu grzejnik jest z jednej strony ciepły, a z drugiej zimny to znak, że grzejnik jest zapowietrzony.
W nowych grzejnikach z pewnością jest mały zawór dzięki któremu możemy odpowietrzyć kaloryfer w bezpieczny sposób.
Jeżeli jednak w mieszkaniu mamy stare grzejniki to najlepiej skonsultować się ze spółdzielnią lub fachowcem.