Zapraszam Was na przepis na te proste ciasteczka z dżemem ananas z marakują. Proste ciasteczka z dżemem ananas z marakują Składniki: (na 2 mniejsze blaszki, ilość zależy od wielkości i grubości ciasteczek) 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej – u mnie tortowa Młyny Stoisław 100 g zimnego masła lub margaryny 1 jajko klasy M 4-5 łyżek cukru pudru* + do oprószenia ciastek cukier waniliowy lub ulubiony aromat (np. waniliowy) około 2 łyżeczki jogurtu naturalnego lub śmietany* dżem ananas z marakują Stovit opcjonalnie do ciasta można dodać wiórki kokosowe (nie więcej niż pół szklanki) *używam jogurt Zott; ilość cukru zależy od indywidualnych upodobań, my wolimy mało słodkie (wystarczy dodatek dżemu i cukru pudru na wierzchu) Przygotowanie: Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło lub margarynę (siekamy nożem), wbijamy całe jajko, dodajemy cukier puder, aromat i na początku 1 łyżeczkę jogurtu (w trakcie zagniatania można dodać więcej). Odrywamy małe kawałki ciasta i rękach tworzymy coś na kształt klusek śląskich – kuleczki, spłaszczamy, a następnie palcem robimy dziurkę w środku (lekko ją rozszerzając), do każdej dziurki nakładamy dżem. Domowe proste ciasteczka z dżemem ananas z marakują. Czas pieczenia będzie różny w zależności od grubości ciasteczek (dodatków – opcjonalne wiórki) i piekarnika (u mnie dziś 25 minut). Obserwujemy ciasteczka, powinny się zarumienić delikatnie z góry i ładnie od spodu.