Sposób przygotowania: - 30 dag makaronu (użyłam makaronu świderki) - 30 dag śliwek (najlepsze będą węgierki) - kostka twarogu - 5 jajek - szklanka śmietany kremówki - 1/2 szklanki cukru - 4 łyżki płatków migdałowych - dowolne przyprawy: ja użyłam cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i kardamon) Na dnie naczynia wykładamy połowę śliwek (skórką do dołu), przykrywamy połową makaronu. Zapiekankę pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez ok. 30-45 minut (piekłam góra-dół). Zapiekanka ze śliwkami zachwyca smakiem nie tylko dorosłych ale przede wszystkim dzieci. Na moim stole gościły już knedle ze śliwkami , Makaron, śliwki i pyszny śmietanowy sos okazały się połączeniem idealnym. Śliwki myjemy, przekrawamy na pół i pozbawiamy pestek. Wierzch posypujemy pokruszonym twarogiem (pół kostki) i 2 łyżkami płatków. Gdzie się nie obejrzę wszędzie widzę śliwki . Danie polecam osobom, które uwielbiają makaron na słodko.