Składniki: (na pizze 30 cm) 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (u mnie na pizze amerykańską Młyny Stoisław) około 4/5 szklanki ciepłej wody (niecała szklanka) 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru około 1 łyżki oleju 3/4 łyżki przyprawy do pizzy szczypta soli około 4 łyżek prażonej cebuli i ketchup do wysmarowania spodu pizzy Całość mieszamy ręką aż z ciasta będziemy mogli stworzyć kulę (ciasto może się delikatnie lepić, ale nie mocno – podczas wyrabiania w razie potrzeby można posypywać rękę mąką – nie wsypujemy mąki bezpośrednio na ciasto, aby nie było jej zbyt dużo, bo ciasto będzie za twarde). Na wierzch układamy dowolny farsz – u mnie pokrojone w plasterki (wcześniej obrane) pieczarki, pokrojona w kostkę papryka, pokrojoną plastry kiełbasę krakowską, pokrojonego w cienkie plasterki ogórka kwaszonego i kukurydzę. Gdy ciasto wyrośnie wykładamy je na wysmarowaną margaryną (delikatnie) blaszkę – dzięki temu spód pizzy jest bardziej chrupki. Przygotowanie: W szklance z ciepłą wodą i łyżeczką cukru rozrabiamy drożdże (mieszamy i odstawiamy na 2-3 minuty). Farsz może być dowolny – u mnie: pieczarki, ogórek kwaszony, 1/4 czerwonej papryki, kilka plasterków kiełbasy krakowskiej suchej, ser (mozzarella lub żółty) Ciasto dziurkujemy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia (na około 15 minut). Następnie na ciasto wysypujemy prażoną cebulę, robimy zygzaki z ketchupu i rozsmarowujemy je po całości. Pizze wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na środkowy poziom i pieczemy około 20 minut. Ciasto odstawiamy pod przykryciem (np. ściereczką, ja mam miskę z pokrywką do ciast drożdżowych) do wyrośnięcia.