Przepis na: Brzoskwiniowy sernik na zimno z mango Składniki: - 750 ml schłodzonej śmietanki kremówki - 400 g serka homogenizowanego brzoskwiniowego - 250 g mascarpone - 16 g cukru waniliowego - 4 łyżki cukru pudru - 1 galaretka cytrynowa lub brzoskwiniowa (galaretkę można zastąpić 2 łyżkami żelatyny) - 2 łyżki konfitury brzoskwiniowej Dodatkowo: - 2 galaretki brzoskwiniowe - 3 szklanki wrzątku - 1 dojrzałe mango - kilka nektarynek lub brzoskwiń (ewentualnie brzoskwinie z puszki) - paczka okrągłych biszkoptów Brzoskwiniowy sernik na zimno z mango - przepis krok po kroku Wykonanie: 2 galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy we wrzątku. Galaretkę (cytrynową lub brzoskwiniową) lub żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wrzątku, dokładnie mieszamy, odstawiamy do przestygnięcia i lekkiego stężenia. Nakładamy gęstą masę, wyrównujemy wierzch, a na nim nakładamy warstwę owoców (pokrojone mango oraz brzoskwinie). Do ubitej śmietanki dodajemy mascarpone, serek homogenizowany, konfiturę brzoskwiniową z kawałkami owoców, cukier waniliowy oraz przestygniętą, tężejącą już galaretkę. Opis przepisu Na takie upalne dni idealnym pomysłem jest przygotowanie brzoskwiniowego sernika na zimno. Na spód foremki (u mnie tortownica o średnicy 26 cm) wykładamy równomiernie biszkopciki, boki foremki również można stopniowo okładać biszkopcikami.