ZAPIEKANKA "POD PIERZYNKĄ"

Magdalena
Zapiekanki
27.07.2017 19:55
ZAPIEKANKA "POD PIERZYNKĄ"

Danie jest przepyszne, a do tego syte i treściwe, zaspokoi głód nawet największych głodomorów 😉 Składniki: Składniki: - 4-5 ziemniaków - 2-3 marchewki - 1 pietruszka - 1 mały seler - 2 cebule - pęczek szczypiorku - 400 g piersi z indyka - 100 g sera żółtego - 2 jajka - olej do smażenia - sól, pieprz - przyprawa kebab-gyros - masło do natłuszczenia naczynia Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w całości, w osolonej wodzie przez około 15-20 min. (nie muszą być całkiem miękkie). Zapiekanka obiadowa 3 w 1 😀 Znajdziemy w niej ziemniaki, mięso z indyka oraz warzywa, a wszystko to zapieczone w piekarniku z żółtym serem. Warzywa, starte na tarce tworzą pierzynkę dla mięsa oraz ziemniaków i sprawiają, że zapiekanka nie jest sucha. Marchewkę, pietruszkę oraz selera obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Filet z indyka myjemy, osuszamy, oczyszczamy i kroimy w kostkę. Smażymy na rozgrzanym oleju, na osobnej patelni. Na dnie układamy na zakładkę plasterki ziemniaków. Po tym czasie, wierzch posypujemy startym, żółtym serem i wkładamy jeszcze na 10 min.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.kuchniamagdaleny.pl/2017/07/zapiekanka-pod-pierzynka.html