Klopsiki z soczewicy

Obiad

20.07.2017 10:36

Klopsiki z soczewicy

Jeżeli szukać innych przepisów na dania z wykorzystaniem soczewicy to zapraszam: Klopsiki z soczewicy w pomidorowym sosie składniki 3/4 szklanki zielonej soczewicy 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 duża marchewka 1/2 szklanki bułki tartej 1 jajko 1 szklanka bulionu 1 puszka pomidorów 120 ml słodkiej śmietany 1 łyżka mąki Klopsiki z soczewicy w pomidorowym sosie wykonanie: Soczewicę płuczemy i namaczamy na przynajmniej 30 minut. Marchewkę trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do soczewicy, dodajemy jajko, bułkę tartą. Następnie gotujemy w 3 szklankach wody przez około 30 minut, solimy 10 minut przed końcem gotowania. Jeżeli trzeba można dodać trochę wody, ale należy uważać, gdyż cała woda powinna być wchłonięta przez strączki. Do rondla wlewamy bulion i pomidory z puszki, blendujemy i gotujemy na mały ogniu. Całość dokładnie mieszamy, jeżeli ciasto jest zbyt mokre można dodać jeszcze trochę bułki tartej.

Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://delusionalworldoftrine.blogspot.com/2017/06/klopsiki-z-soczewicy-w-pomidorowym-sosie.html

World of Trine