2 porcje (1 porcja to ok. 500 kcal) czas przygotowania: ok. 20 minut koszt: ok. 70 gr za 1 porcję Składniki: ugotowane ziemniaki 470 g mąka pszenna 140 g mąka ziemniaczana 25 g 1 łyżka oleju roślinnego szczypta soli pieprz, czosnek granulowany i majeranek do smaku smażona cebulka do podania Wykonanie: Very popular in Poland! Tasty and simple dinner for whole family. 2 servings (1 serving – 500 kcal) time preparation: 20 minutes Ingredients: boiled potatoes 470 g flour 140 g potato starch 25 g oil 1 tablespoon pinch of salt pepper, garlic and marjoram for taste fried onion for serving Instructions: Mash pototes and add other ingredients. Każdą z nich rolujemy na kształt wałka, a następnie kroimy z niego kopytka. Bardzo się cieszę, że stworzyłam tę serię i sprawia mi ogromną radość powrót do smaków z dzieciństwa. Ja też tak mam i im bardziej eksperymentuję oraz próbuję nowych smaków (co oczywiście sprawia mi wielką frajdę) tym bardziej doceniam powroty do starych przepisów. Te ziemniaczane kopytka to taka moja chwila wytchnienia od burzy mózgów w kuchni i pozwolenie sobie na odrobinę prostoty. Od dawna chodził za mną pomysł, aby zrobić kopytka i w końcu miarka się przebrała. Kto z dzieciństwa nie pamięta talerza z kopytkami? Był to sposób na wykorzystanie ziemniaków, które zostały z obiadu. Podajemy z podsmażoną cebulką. Kopytka (polish gnocchi) Doskonale wpisują się w moją serię polska kuchnia zweganizowania.