- Podobnie można przygotować kluski śląskie - z uformowanych kulek w dłoni, które lekko spłaszczamy i robiąc dziurkę w środku. Dzisiaj dzielę się z Wami przepisem na kluski, banalnie proste w wykonaniu i smaczne. Są jednak takie dni, kiedy zrobimy niedzielny obiad, taki tradycyjny, jaki jemy na Śląsku, a twedy obowiązkowe są kluski. W tygodniu staram się nie jeść mięsa, za to sporo warzyw, bo uważam, że smakują znacznie lepiej od mięsa. Przepis identyczny jak na kluski śląskie, płaskie z dziurką. Smakuje wyjątkowo zwłaszcza wtedy, gdy rzadko jemy kluski i mięso w postaci rolady. Kluski Składniki: - 500 g ugotowanych ziemniaków - 1 jajko - sól do smaku - mąka ziemniaczana Przygotowanie: - Zagotowujemy wodę z solą w dużym garnku. Tak już mam długo i póki co jest mi z tym dobrze. - Kluseczki gotujemy partiami, na najmniejszym ogniu przez średnio 10 minut. - Gorące ziemniaki rozgniatamy w prasce i przekładamy do miski.