Składniki: - ok 250 g makaronu spaghetti - puszka pomidorów - cebula - 250 g mięsa mielonego - 200 g świeżego szpinaku - 2 ząbki czosnku - 150 g sera żółtego - sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, papryka ostra, pieprz ziołowy Beszamel: - 1,5 szklanki mleka - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki masła - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Przygotowanie Na osobnej patelni rozgrzewamy olej i przez chwilę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek, następnie dodajemy szpinak, podlewamy odrobiną wody i dusimy do miękkości liści. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i mieszamy energicznie trzepaczką, aby składniki połączyły się w jednolitą masę bez grudek. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, następnie dodajemy mięso mielone. Do naczynia żaroodpornego wkładamy połowę makaronu z sosem pomidorowym i mięsem, następnie szpinak i drugą połowę makaronu. Następnie powoli dodajemy mleko (w temp. pokojowej) cały czas mieszając trzepaczką.