Przybierasz na wadze i żadna dieta cud nie działa? To może oznaczać insulinoodporność, czyli zmniejszoną wrażliwość tkanek na insulinę. Prowadzi to do zaburzeń w organizmie, które ostatecznie mogą powodować problemy metaboliczne, choroby serca i cukrzycę. Sprawdź przyczyny, objawy i wzorcową dietę przy insulinooporność.
Przyczyny
Źródłem naszej energii jest pożywienie, a konkretnie węglowodany. U zdrowej osoby w efekcie rozkładu węglowodanów, do krwi trafiają cukry proste. Po posiłku mamy więc wysokie stężenie glukozy we krwi, a zadaniem insuliny produkowanej przez trzustkę jest obniżanie tego poziomu.
U osób chorych na insulinooporność trzustka wytwarza zbyt dużą ilość insuliny, która nie łączy się z cukrami i nie pozwala na ich wchłonięcie do organizmu. W rezultacie insulina oraz cukier gromadzone są w ciele, a to powoduje wiele problemów zdrowotnych. Wątroba, mięśnie i inne tkanki są uodpornione na insulinę, ponieważ jest jej zbyt wiele w jednym miejscu.
Insulinooporność jest powiązana z:
- otyłością,
- nadciśnieniem tętniczym,
- zaburzeniem metabolizmu cholesterolu i trójglicerydów.
Może być wynikiem:
- genów,
- wzrostu produkcji hormonów, wpływających na zwiększenie odporności organizmu na insulinę (glukagonu, kortyzolu, hormonu wzrostu, hormonów tarczycy, androgenów, parathormonów),
- niewłaściwej diety (bogatej w cukry, tłuszcze i produkty przetworzone),
- otyłości, ponieważ tkanka tłuszczowa produkuje hormony, obniżające skuteczność insuliny, a także wolne kwasy tłuszczowe posiadające podobne właściwości,
- podeszłego wieku lub ciąży – osoby te są bardziej narażone na zachorowanie,
- braku aktywności fizycznej,
- stresującego trybu życia,
- niedosypiania,
- spożywania alkoholu oraz uzależnienia od tytoniu.
Objawy
- utrata koncentracji,
- wahania nastroju i stany depresyjne,
- senność, zła jakość snu
- zmęczenie,
- otyłość typu androidalnego (otyłość brzuszna),
- problemy trawienne,
- podwyższone ciśnienie tętnicze,
- podwyższony poziom trójglicerydów.
Dieta przy insulinooporności
- codzienna dieta powinna być oparta na kilku mniejszych i regularnie spożywanych posiłkach, najlepiej co 2-3 godziny,
- należy ograniczyć tłuszcze oraz niezdrowe źródła węglowodanów prostych, czyli cukrów,
- warto zrezygnować z tłustych mięs i wędlin, masło zastąpić margaryną, a tłusty nabiał chudym,
- dieta powinna być bogata w produkty z wysoką zawartością błonnika (owoce i warzywa, produkty zbożowe, takie jak kasze, płatki zbożowe, ryż, nasiona roślin strączkowych, otręby pszenne oraz pieczywo razowe),
- w codziennym menu nie może zabraknąć surowych warzyw,
- w stabilizowaniu poziomu glukozy we krwi pomagają takie produkty jak: kasza gryczana, chleb żytni, sałata, brukselka, rzodkiewka, orzechy i migdały.
Źródło: https://drogadosiebie.pl/cukrzyca/insulinoopornosc-co-to-jest/