Ilość porcji: 2 Składniki: – 250 g jasnego lub brązowego ryżu – 1 pierś z kurczaka – 1 por (biała część) – 1 czerwona papryka – pół szklanki fasolki szparagowej (pokrojonej na 2-3 cm kawałki) – 3 ząbki czosnku – 1 chilli – 1 łyżka sosu rybnego – 2 łyżki sosu sojowego – 2 jajka – 2 łyżki oleju roślinnego lub oleju do smażenia w woku – posiekana dymka lub natka pietruszki do podania – cząstki limonki do podania – ew pikantny sos chilli do podania Przygotowanie: Szukasz pomysłów na potrawy z kurczakiem w azjatyckim klimacie, zajrzyj jeszcze do: – poradnik jak zrobić domowe sushi – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – sataye z kurczaka – tajska zupa z kurczakiem – chrupiący pieczony kurczak – kurczak pieczony – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – młoda kapusta Przygotowanie: 10 minut + gotowanie i studzenie ryżu Polecam Wam także pyszne przepisy na: – kotlet schabowy – schabowy inaczej – pulpety w sosie pomidorowym – zupa ogórkowa – zupa pieczarkowa – zapiekanki z pieczarkami Przygotujcie najpierw wszystkie dodatki – kurczaka pokrójcie w niewielką kostkę, pora w plasterki, czosnek przeciśnijcie przez praskę, chilli posiekajcie drobno, fasolkę w 2-3 cm kawałki, paprykę w kostkę. W moim przypadku najdłuższej obróbki wymagały fasolka i kurczak, dlatego one w pierwszej kolejności wylądowały w woku. Ryż smażony w takiej postaci znajdziecie zarówno w kuchni chińskiej, tajskiej jak i indonezyjskiej. Cały proces odbywa się dość szybko, smażenie jest bowiem w wysokiej temperaturze, na tzw dużym ogniu. Mam dziś dla Was przepis podstawowy, nie bójcie się jednak podmienić warzywo na inne, dodać kiełków lub owoców morza zamiast kurczaka. W zależności od kuchni oraz upodobań może różnić się nieco składem, zestawem warzyw czy dodatkami smakowymi.