Składniki: (na 4 porcje) bulion 2 kurze skrzydełka 1 marchewka 1/3 selera 1 pietruszka (korzeń) 1 cebula kawałek pora marynata do kurczaka 1 duża pierś kurczaka pojedyncza 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka curry sok z 1 limonki 1/2 łyżeczki sypkiej kolendry 1/2 łyżeczki bazylii sól i pieprz dodatkowo 1 cebula 1 cukinia 2 duże pomidory 2 liście kaffiru (opcjonalnie) 1 puszka mleczka kokosowego 400ml 1 serek topiony (użyłam ementalera Hochland) 1 łyżka śmietanki 30% 2 płaskie łyżki mąki Wykonanie: bulion: umyte jarzyny i skrzydełka umieścić w garnku, zlać litrem wody, ugotować bulion. marynata: umyte i osuszone mięso pokroić na małe kawałki, przełożyć do naczynia, dodać oliwę, przyprawy, sok z limonki, sól, pieprz oraz 1 pomidora pokrojonego w kosteczkę, całość dokładnie wymieszać, naczynie szczelnie przykryć i włożyć do lodówki na co najmniej 3-4h zupa: do garnka wlać ok. 300-400ml bulionu (resztę bulionu można wykorzystać do innej zupy), dodać mleczko kokosowe, liście kaffiru i serek topiony, gotować na małym ogniu, aż serek całkiem się roztopi. Na suchej patelni podsmażyć pokrojoną drobno cebulkę, a następnie dodać zamarynowanego kurczaka, dodać pomidora oraz pokrojoną w plasterki cukinię, smażyć ok.6-8minut. Następnie całość przełożyć do bulionu z mleczkiem kokosowym.