Sos: 250 g łopatki wieprzowej 1-1,5 papryki czerwonej 2 pomidory 1 średnia cebula pół szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 4 ziarnka ziela angielskiego 2-3 łyżki śmietany/jogurtu naturalnego 2 liście laurowe sól pieprz do smaku Wykonanie: Placki: Ziemniaki, marchewkę trzemy na tarce (lub jak ja miksujemy w blenderze, ale nie na lejącą papkę, tylko tak by było widać strukturę warzyw). Dobra, zaczynamy: Składniki: Placki: 12-13 średniej wielkości ziemniaków 1 duża marchewka 1 duża cebula 5-6 kopiastych łyżek mąki pszennej 2 jajka sól, pieprz do smaku olej do smażenia Po za tym pierwszy raz ziemniaków nie tarłam nic na tarce, a wszystko zmiksowałam w blenderze. Do szklanki wlewamy kilka łyżek sosu, do tego dodajemy śmietany lub jogurtu naturalnego i mieszamy szybko by śmietana/jogurt się odpowiednio połączyły z sosem. Np, przy orzechach błagał o litość :) Z podanych proporcji wychodzi placków na 2 dni, dla dwóch osób. Polecam ten patent, bo zaoszczędzamy około 15-20 min na samym tarciu ziemniaków, marchewki oraz krojeniu cebulki ! Smażymy w garnku na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Łopatkę kroimy w drobną kostkę, dorzucamy do cebulki smażymy na małym ogniu. Ja w końcu kupiłam sobie taki, który z łatwością miksuje twarde warzywa. Placki ziemniaczane z sosem węgierskim w wykonaniu. Służył mi chwile, ale nie wyrabiał w wielu momentach. Cebulę kroimy w kostkę (opcjonalnie miksujemy delikatnie). Paprykę pokrojoną w kostkę oraz pomidory.