Zrobienie twarogu w domowych warunkach nie jest trudne i nie wymaga zaopatrzania się w dodatkowy sprzęt. Wszystko co potrzebne, znajdziemy w kuchennych szafkach.
Najważniejsze jest mleko, najlepiej prosto od krowy, niepasteryzowane i nieodtłuszczane. Jeśli nie mamy możliwości zaopatrzenia się w takie mleko, unikajmy UHT, a wybierzmy w sklepie mleko z kilkudniową przydatnością do spożycia.
PRZEPIS NA OKOŁO 0,5 KG TWAROGU
1. UKWASZANIE
Na początku, mleko musimy pozostawić do ukwaszenia. Aby mleko się zsiadło, potrzebujemy około 2-3 dni. Całość wlewamy do garnka i pozostawiamy w temperaturze pokojowej. Po pierwszym dniu należy zebrać ciemniejszą warstwę, którą jest oddzielona śmietana. Kiedy mleko się rozwarstwia i widzimy, że jego konsystencja jest gęsta, zaczynamy wyrabianie sera.
2. PODGRZEWANIE
Mleko pozostawiamy w tym samym garnku i podgrzewamy na najmniejszym ogniu przez 30 minut. Powstający skrzep, raz na jakiś czas zagarniamy od boków do środka cedzakową łyżką. Temperatura powinna oscylować pomiędzy 40, a 45 ‘C. Wkładając palec, mleko nie powinno parzyć. Po około 30 minutach podgrzewania, garnek odstawić do ostygnięcia.
3. FORMOWANIE
Przygotowujemy gęste sito, a najlepiej zakładamy na durszlak gazę lub czystą, bawełnianą ściereczkę. Cedzakową łyżką przekładamy z garnka cały skrzep. Rogi materiału można związać i powiesić, aby do końca spłynęła serwatka.
Domowy ser przechowywany w lodówce utrzyma świeżość przez około 10 dni.