Szafranowe risotto z małżami

Anna
Obiad
24.05.2017 12:24
Szafranowe risotto z małżami

Kto jeszcze nie próbował mule i jakoś nie bardzo jest przekonany do małż, w tym przepisie na pewno Wam zasmakują :) - 1 kg świeżych mule (np. Lidl),- ok. 2 l. bulionu z włoszczyzny (potrzebna będzie 1 włoszczyzna+woda+liście laurowe+ziele angielskie+przyprawy), - 1 łyżka oliwy z oliwek, - 2 łyżki masła, - 1 cebula, - 1/2 szklanki białego wytrawnego wina, - 1 szklanka ryżu do risotto, - garść natki pietruszki,- 40 g tartego twardego sera (np. parmezan lub grana padano), - szczypta szafranu, - sól, pieprz. Wyłączamy ogień, po ok. 1 min. dodajemy małże oraz 1 łyżkę masła, delikatnie mieszamy aż masło się roztopi. Dodajemy 1 chochlę gorącego wywaru z gotowanych małż, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia, do momentu aż nadmiar wody wchłonie ryż. Na głębokiej patelni typu wok roztapiamy 1 łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, szklimy ją na rumiano przez ok. 5 min. Czyste małże wkładamy do szerokiego garnka, wlewamy przygotowany wcześniej bulion z włoszczyzny, dodajemy oliwę i sól do smaku, przykrywamy, doprowadzamy do wrzenia, małże gotujemy ok. 4-5 min. Dodajemy ryż do risotto, mieszamy, smażymy go razem z cebulą ok. 1 min. Powtarzamy czynność wlewając kolejną chochlę bulionu i tak powtarzamy czynności kilka razy przez ok. 20 min. aż ryż zmięknie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://anamarisworld.blogspot.com/2017/05/risotto-szafranowe-z-mazami.html