Cytryna to pyszny owoc, który doskonale nadaje się do podkreślania sałatek lub przygotowywania drinków i napojów. Korzystamy z niej szczególnie wiosną i latem, ponieważ jej smak i aromat daje nam upragnione orzeźwienie.
Podczas kiedy większość z nas ma tendencję do przechowywania w lodówce cebuli, ziemniaków czy pomidorów, a nie powinniśmy tego robić, prawie nigdy nie przechowujemy w lodówce cytryny. Owoc ten przechowywany w temperaturze pokojowej psuje się dość szybko, ale co ważniejsze, traci swoje najcenniejsze właściwości.
Jeśli więc chcesz utrzymać świeżość cytryn na dłużej przechowuj je w plastikowej, zamykanej torebce w lodówce. Dzięki temu będzie ona nadawała się do spożycia jeszcze przez 3-4 tygodnie. Nie straci również swoich najcenniejszych właściwości – aromatu, witaminy C i właściwości zasadotwórczych.