Składniki: 1 szklanka maślanki 1 szklanka cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 3 jaja 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 opakowanie cukru waniliowego aromat waniliowy odrobina margaryny do posmarowania formy odrobina margaryny do posmarowania formy cukier do posypania rabarbaru (około 3 łyżeczek) około 0,5 kg rabarbaru cukier puder do posypania ciasta Kruszonka: cukier puder do posypania ciasta Kruszonka: 10 dag mąki 7 dag masła 7 dag masła 5 dag cukru ewentualnie cukier waniliowy ewentualnie cukier waniliowy Schłodzone ciasto na kruszonkę ścieramy na tarce i rozrzucamy na całości. Schłodzone ciasto na kruszonkę ścieramy na tarce i rozrzucamy na całości. Przygotowujemy kruszonkę: Zimne masło siekamy na małe kawałki i ucieramy z mąką i cukrem. Przygotowujemy kruszonkę: Zimne masło siekamy na małe kawałki i ucieramy z mąką i cukrem. Rabarbar kroimy na małe kawałki i posypujemy cukrem (około 3 łyżek). Wylewamy masę ciasta i układamy na nią kawałki rabarbaru. Wylewamy masę ciasta i układamy na nią kawałki rabarbaru.