Wraz z nadejściem wiosny wyciągamy swoje zakurzone grille i czekamy aż rozpocznie się sezon na dania z rusztu. Nadchodząca majówka z pewnością przyczyni się do zapłonięcia setek grillów. Warto więc przypomnieć sobie, jakich błędów nie należy popełniać podczas grillowania mięsa. Nie tylko po to, aby danie było pyszne, ale również po to, aby było ono w 100% bezpieczne.
#Rozpalanie grilla
To, czym rozpalamy naszego grilla, na wielkie znaczenie. Niestety, wiele osób idąc na łatwiznę używa szkodliwych olejów, benzyny, czy plastiku. Substancje szkodliwe przenikają do jedzenia z szybkim tempie, a potem lądują w naszym organizmie. Grilla najlepiej rozpalać rozpałką do grilla, a jeśli nie mamy jej pod ręką należy użyć papieru.
#Pieczenie
Mięso powinniśmy kłaść na grilla dopiero wtedy, kiedy cała rozpałka się wypali, a węgiel będzie miał biały nalot i będzie się żarzył. Mięso nie powinno być w ogniu, ponieważ na zewnątrz jest całe spalone, a wewnątrz wciąż surowe.
#Przyprawianie mięsa
Mięsa przed pieczeniem nie należy solić. Najlepiej zamarynować je w ziołach, oliwie, czy piwie. Sól sprawi, że mięso puści wszystkie soki i na koniec pieczenia okaże się suche i twarde.
#Grillowanie mrożonego mięsa
Grillowanie mrożonego mięsa w ogóle nie powinno mieć miejsca. Mięso nie tylko źle smakuje, ale dodatkowo narażone jest na szybkie rozmnażanie się bakterii.
#Grillowanie na brudnym grillu
Po każdym użyciu grilla należy wyczyścić. Zostają na nim resztki tłuszczu, osadu, kurzu i spalonych kawałków mięsa, które są rajem dla bakterii. Grilla najlepiej czyścić kiedy jest jeszcze ciepły, a resztki nie zaschły.