Ciasto: - 450 g mąki - 150 g cukru pudru - 50 g margaryny - 3 łyżki miodu ( może być sztuczny) - 3 łyżki śmietany - 2 jajka - 1 łyżeczka sody - 1/2 l mleka - 150 g cukru - 2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 kostka masła - sok z połowy cytryny - dżem wiśniowy Ciasto: Mąkę wysypać na stolnicę,wymieszać z sodą,dodać margarynę,posiekać ją nożem. Masło utrzeć na puszystą masę,cały czas ucierając dodawać po trochu ostudzoną masę budyniową,na końcu wlać sok z cytryny. Blaty po upieczeniu są twarde,ale po przełożeniu masą robią się miękkie,z dnia na dzień ciasto jest coraz smaczniejsze. Każdą część rozwałkować na placek,przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 180 st.C ok 10-15 min do zarumienienia. Dolny blat smaruję dżemem wiśniowym,dopiero później smaruję masą budyniową - dzięki temu ciasto nie jest mdłe i słodkie - jest idealne. Masa: Obie mąki wymieszać z 1 szklanką mleka.