Wymiary formy: 33x10 cm Składniki: - 200 g masła - 150 g cukru - 1 cukier wanilinowy z naturalnym ekstratem wanilii - 5 jajek - 250 g mąki tortowej + 2 łyżki do obtoczenia bakalii - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 2 łyżki rumu lub innego alkoholu - szczypta soli - 300 g posiekanych bakalii (rodzynki, suszona żurawina,suszone morele, suszone daktyle, migdały, mieszanka skórek kandyzowanych lub inne według uznania) - 1 łyżeczka aromatu pomarańczowego Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. babka wielkanocna bakalie ciasta ciasto z bakaliami keks keks z bakaliami Wielkanoc Następnie dodajemy stopniowo po 1 żółtku, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz rum. W razie potrzeby, gdy ciasto się mocno zarumieni, przykrywamy je papierem do pieczenia. W międzyczasie z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Potem wrzucamy obtoczone w mące bakalie i pozostałą pianę z białek. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temp. 180 st. przez około 1 godz. do tzw. suchego patyczka.