Składniki: Sposób przygotowania: - 1 podwójna wędzona pierś z kurczaka - 1/2 brokuła - 8 przepiórczych jajek - pęczek włoszczyzny - natka pietruszki - 6 ziaren pieprzu - 3 ziela angielskie - 3 liście laurowe - 7 łyżeczek żelatyny - sól Włoszczyznę dokładnie oczyszczamy. Podajemy z plasterkami cytryny. źródło: przepis własny Ilość porcji: 8 Czas przygotowania: ok. 1 h +tężenie galaretki Tyle, że na Wielkanoc przygotowuję ją koniecznie z jajkiem (użyłam przepiórczych). W rodzinnym domu podawało się ją zawsze w Sylwestra i na Nowy Rok. Zamiast zwykłego kurczaka, dałam wędzonego a marchew z groszkiem zastąpiłam brokułem. Jajka gotujemy na twardo (przez 4 minuty). Ja wprowadziłam zwyczaj przygotowywania jej także na Wielkanoc . Brokuła gotujemy do miękkości, dzielimy na mniejsze części. Wędzony kurczak nadał jej bardziej wyraźnego smaku niż ten gotowany. Danie najlepiej smakuje polane sokiem z cytryny. Gotujemy wywar przez ok. pół godziny.