Karpatka na biszkopcie

Ewelina
Ciasta
03.04.2017 11:46
Karpatka na biszkopcie

Składniki: - Biszkopt: - 5 jajek - 5 łyżek cukru - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki orkiszowej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - Karpatka: - 80 g masła - 125 ml wody - 70 g mąki pszennej - 3 jajka - szczypta soli i proszku do pieczenia - Budyń na soku: - 1l soku marchew-banan-jabłko Smaki Victorii - 3 budynie śmietankowe (b/c na 0,5 l mleka) - Krem budyniowy: - 750 ml mleka - 8 łyżek cukru - 1 łyżka cukru z wanilią - 2 żółtka - 80 g mąki ziemniaczanej - 80 g mąki pszennej - 300 g masła Biszkopt: Białka ubić na sztywno z cukrem. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 25 minut. Dodawać stopniowo przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Budyń na soku: Zagotować 750 ml soku a w reszcie rozmieszać budynie. Krem rozsmarować na budyniu z soku i przykryć karpatką lekko dociskając do kremu. Krem budyniowy: W 250 ml mleka zmiksować na gładko żółtka, mąkę ziemniaczaną i pszenną. Wsypać proszek do pieczenia wbijać po jednym jajku i mieszać tak długo aż wtoczy się w ciasto. Blachę o wymiarach 35*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wsypać przesianą mąkę z solą i energicznie mieszać do momentu aż powstanie gładkie ciasto.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://ala-piecze.blogspot.com/2017/04/karpatka-na-biszkopcie.html