Dlaczego CZOSNEK należy rozgnieść lub posiekać przed jedzeniem?

Krzysztof
Kulinaria
02.04.2017 22:33
Dlaczego CZOSNEK należy rozgnieść lub posiekać przed jedzeniem?



Za właściwości zdrowotne czosnku, a także za charakterystyczny zapach odpowiada allicyna.

Ta substancja NIE występuje w czosnku który jest w stanie nienaruszonym.

Zdjęcie Dlaczego CZOSNEK należy rozgnieść lub posiekać przed jedzeniem? #1

Krojąc lub miażdżąc ząbek czosnku dochodzi do przerwania błon komórkowych i zachodzi reakcja alliiny z allinazą i właśnie wtedy tworzy się allicyna.

Dlatego tak bardzo ważne jest żeby przed dodaniem czosnku do potraw posiekać go lub rozgnieść.

Zdjęcie Dlaczego CZOSNEK należy rozgnieść lub posiekać przed jedzeniem? #2

Dzięki temu w pełni skorzystamy z właściwości zdrowotnych czosnku.