Mus czekoladowy z mascarpone i wiórkami kokosowymi Składniki: 250 g sera mascarpone ( http://www.mlekoma.pl/produkty/mascarpone/ 2 żółtka 2 łyżki cukru 100 g czekolady deserowej wiórki kokosowe do posypania Przygotowanie: Jeśli wybierałam lody, to tylko owocowe, najchętniej wyraziste w smaku sorbety jak malinowy z rozmarynem czy cytrynowy z miętą. Tym razem to mascarpone króluje w moim weekendowym deserze karnawałowym, które połączyłam z płynną czekoladą i żółtkami. Przygotowałam przepyszny, czekoladowy mus, na bazie popularnego sera mascarpone, który najczęściej wykorzystuję się do zrobienia włoskiego deseru tiramisu. Gdy tylko mam ochotę na coś słodkiego, zwłaszcza w weekendy, sięgam właśnie po czekoladę. Z pewnością będę do tego przepisu powracać, nie tylko w wolne dni. Najbardziej lubię mocno czekoladowe desery, łatwe w przygotowaniu, praktycznie gotowe w kilka chwil.