Zatem jest to świetne rozwiązanie, gdy nie chce się wychodzić po zakupy, są pozamykane wszystkie sklepy albo tak pada (śnieg lub deszcz), że się zwyczajnie nie da. Dodatkowo ta ostatnia ma właściwości rozgrzewające, jest bogata w błonnik, białko, żelazo, potas, kwas foliowy oraz inne witaminy i minerały, zatem dostarczy nam energii do działania, tak potrzebnej, gdy za oknem szaleje zima. Uwaga a propos gotowania soczewicy Czerwona gotuje się najkrócej (ok. 10-15 minut w wodzie) i nie wymaga moczenia. Najlepiej się nada soczewica zielona, której nie trzeba moczyć, a czas gotowania to ok. 20-30 minut. przejdź prosto do przepisu W garnku znalazły się składniki, które mam pod ręką praktycznie zawsze: marchewki i ziemniaki, szpinak, mrożony groszek i oczywiście soczewica. Jednym z takich jest potrawka z soczewicy z ziemniakami, groszkiem i szpinakiem.