Sałatka Gyros - obowiązkowo na każdej imprezie! <3

Helka
Sałatki
27.12.2016 12:30
Sałatka Gyros - obowiązkowo na każdej imprezie! <3

Sałatka Gyros warstwowa – Składniki: 1 średnia kapusta pekińska – po usunięciu głąba i twardych łodyg zostało mi 220 g poszatkowanych liści; opcjonalnie można użyć małą główkę sałaty lodowej 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka (średniej wielkości) – ok. 850 g 1 mała zwykła cebula – ok. 60 g 1 średnia czerwona cebula – ok. 100 g 7 średnich ogórków konserwowych – ok. 270 g 1 duża papryka czerwona – ok. 260 g ok. 320 g pomidorków koktajlowych lub cherry (ewentualnie pomidory malinowe pokrojone w kostkę) – pomidory najlepiej wybrać dojrzałe i slodkie Jeśli nie macie dużej patelni, to warto podzielić mięso na 2 partie i każdą partię smażyć osobno, by mięso się smażyło (i zamknęło pory), a nie gotowało na patelni (tak się może dziać, gdy kawałki kurczaka nie leżą swobodnie na patelni, lecz nachodzą na siebie i kurczak zaczyna puszczać soki zamiast się smażyć). Obie cebule obrać z łupinek, a następnie zwykłą cebulę pokroić w drobną kosteczkę, a czerwoną cebulę w małą kostkę lub półpiórka (ja część pokroiłam w kosteczkę, a część w półpiórka – najłatwiej to zrobić krojąc cebulę na ćwiartki, a następnie na cienkie plasterki). Wrzucić na patelnię mięso z kurczaka i smażyć na dość dużym ogniu kilka minut aż mięso będzie dobre (Nie smażyć zbyt długo – max 8-10 minut w zależności od wielkości kostki, bo inaczej mięso będzie twarde). Jeśli lubicie tak właśnie doprawione mięso z kurczaka, to polecam Wam również sałatkę w nieco innym wydaniu – a mianowicie Sałatkę ognistą Gyros, która równie szybko rozchodzi się na domowych imprezach, jak tradycyjna sałatka Gyros. Jeśli chodzi o pozostałe modyfikacje, to spotkałam się z sałatką Gyros z sosem czosnkowym, bądź z sosem na bazie ketchupu i majonezu wymieszanych ze sobą razem. 1 puszka kukurydzy konserwowej – 285 g po odsączeniu z zalewy 3 łyżki przyprawy Gyros (opakowanie 30 g lub 33 g – wybierzcie przyprawę swojej ulubionej firmy) Do miski, najlepiej przezroczystej układać warstwami sałatkę w kolejności: większa część podsmażonego kurczaka (kilka kawałków mięsa pozostawić do ułożenia go na wierzchu sałatki); kilka kleksów ketchupu pikantnego, czerwona cebula oraz zwykła, kukurydza. Przepis na sałatkę Gyros z kurczakiem i kapustą pekińską: Filety z piersi kurczaka należy najpierw oczyścić z ewentualnych chrząstek i błonek. Następnie pokroić w kostkę, dodać przyprawę do gyrosa i odstawić na co najmniej 20 minut (można też mięso przygotować dzień wcześniej i marynować je przez całą noc w lodówce, by nabrało lepszego smaku i aromatu). Na sam wierzch wysypać posiekaną kapustę pekińską oraz poukładać na niej pozostałe kawałki kurczaka oraz pomidorków koktajlowych. Sałatki na Sylwestra – przepisy Sałatka Gyros z sosem czosnkowym Spotkałam się również z dodawaniem do niej ugotowanego na twardo jajka, jednak jeśli chodzi o moje upodobania smakowe, to jajko jakoś średnio mi tutaj pasuje. Kolejno na kukurydzę wylać ok 2/3 wcześniej przygotowanego sosu czosnkowego (a 1/3 zostawić na potem). Ułożyć kolejne składniki: warstwę papryki czerwonej oraz część pomidorków koktajlowych (kilka sztuk odłożyć do ozdobienia wierzchu sałatki), a na to pokrojone ogórki konserwowe. czubate łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka czosnku suszonego 2 łyżki posiekanego świeżego koperku odrobina posiekanego szczypiorku do oprószenia wierzchu sałatki ketchup pikantny – kilka łyżek Pomidorki koktajlowe pokroić na połówki lub na ćwiartki. Przed smażeniem wyciągnąć mięso z lodówki na minimum 30 minut, by nieco nabrało temperatury pokojowej. Sałatka ta składa się z kilku warstw różnych warzyw oraz mięsa drobiowego w przyprawie gyros. Ogórki konserwowe (w sezonie polecam zrobić swoje ogórki wg przepisu: Ogórki konserwowe na zimę).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2013/08/23/salatka-gyros/