Składniki – 50 g suszonych grzybów (mieszanka prawdziwków i podgrzybków) – 1,5 litra wody – 2 duże marchewki – 2 średnie pietruszki – kilkucentymetrowy kawałek białej części pora – 2 liście laurowe – 2 ziarenka ziela angielskiego – kilkanaście kulek czarnego pieprzu – sól do smaku – śmietanka 18% do zup – ilość w zależności od upodobań Grzyby umieściłam w misce, zalałam 1,5 l zimnej wody i odstawiłam na około 2 godziny. Garnek wstawiłam na ogień, włożyłam do niego warzywa i przyprawy, po czym gotowałam na małym ogniu około 2 godziny. Następnie przełożyłam grzyby do garnka i zalałam je wodą z miski, delikatnie, aby drobne zanieczyszczenia zostały na dnie miski. Zupa grzybowa to jedna z tych potraw, bez jakiej większość z nas nie wyobraża sobie Świąt Bożego Narodzenia. Grzyby i marchewkę pokroiłam na mniejsze kawałki i wrzuciłam ponownie do garnka.