2 sztuki Wymiary formy: 25x40 cm lub 2 keksówki Składniki: ciasto: - około 500 g mąki pszennej - 1 szklanka lekko ciepłego mleka - 50 g drożdży - 1 łyżka roztopionego masła - 2 łyżki oleju - 2 jajka - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka soli - 1/2 kg kapusty kiszonej z marchewką i kminkiem (lub bez dodatków) - 300 g pieczarek - 50 g grzybów suszonych - 2 cebule - olej - sól i pieprz - 1 białko lub żółtko Przygotowanie: Suszone grzyby moczymy w zimnej, przegotowanej wodzie na noc. Wyrabiamy ciasto tak, aby odchodziło od ręki i było gładkie (w razie potrzeby dosypujemy mąki), ponownie przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godz. (musi podwoić swoją objętość). Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części, każdą należy rozwałkować na prostokąty i nałożyć na nie wcześniej zrobiony farsz. Tak przygotowane kulebiaki układamy jeden obok drugiego w dużej blaszce lub w 2 keksówkach i wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Kulebiaki na święta można przygotować wcześniej, gdyż bez problemu można je zamrażać i po wyjęciu nie stracą nic z walorów smakowych. Następnie ugotowaną kapustę i grzyby odsączamy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pieczarek (kapustę odciskamy z wody najlepiej ręką). Po tym czasie w dużej misce ubijamy jajka z solą, dodajemy do nich rozpuszczone masło i olej. Następnego dnia gotujemy kapustę i grzyby z wodą, w której się moczyły, do miękkości. Kulebiak to drożdżowy specjał kuchni rosyjskiej, w niektórych rejonach stanowi jedno z dań wigilijnych. Wszystko mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ok. 15 min.