Torcik z kremem śliwkowym

Gabriela
Ciasta
07.12.2016 8:18
Torcik z kremem śliwkowym

Składniki: na krem 0,5 l mleka 2 budynie śmietankowe 2 żółtka kostka masła 30 dag śliwek suszonych bez pestek alkohol do namoczenia śliwek, użyłam wódki ale radzę dodać coś mocniejszego 4 łyżki cukru dodatkowo 1 cienki biszkopt (można wykorzystać do niego pozostałe dwa białka z masy) 2 cienkie biszkopty kakaowe alkohol (pominęłam) 3/4 szklanki wody Wykonanie: Śliwki zalać alkoholem najlepiej na całą noc. Ciasto ma w nazwie frazę torcik było to dla mnie bardzo mylące ale teraz gdy już upiekłam to ciasto mogę zdradzić że jest to deser który w tortownicy się nie zmieści więc robiłam go w brytfance o wymiarach 25 cm x 40 cm. Ciasto inspirowane jest przepisem z książki 102 ciasta z owocami siostry Anastazji.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://lubieessc.blogspot.com/2016/12/torcik-z-kremem-sliwkowym-wg-siostry.html