Większość z nas pozbywa się skórki banana. Jednak ma ona kilka cennych zastosowań. Niektóre z nich pewnie znacie, inne będą dla Was zaskoczeniem. Sprawdź dlaczego nie warto wyrzucać skórki banana.
#Wspomaga trawienie.
Dzięki zawartości błonnika skóra banana świetnie wpływa na proces trawienia i ułatwia wypróżnianie. Za pomocą łyżeczki zeskrob wewnętrzną część skórki i jedz je regularnie.
#Ułatwia zasypianie.
Dzięki zawartości tryptofanu skórka banana doskonale wpływa na jakość snu i przyspiesza zasypianie.
#Obniża cholesterol.
Dzięki zawartości dwóch rodzajów błonnika - rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, skórka banana pomaga obniżyć poziom cholesterolu.
#Działa przeciwzmarszczkowo.
Wszystko dzięki zawartości antyoksydantów, które pomagają opóźnić proces starzenia. Natrzyj skórą dany obszar twarzy i po 40 minutach zmyj wodą pozostałości.
#Zmniejsza ryzyko wystąpienia zaćmy.
Dzieje się tak ponieważ skórka banana jest źródłem luteiny - przeciwutleniacza, który pozytywnie wpływa i chroni wzrok przed wystąpieniem zaćmy.