Jest to idealne połączenie i zawsze smaczny obiad :) Składniki: - 1 kg szynki (użyłam szynki myszki), - 1 cebula, - 1 ząbek czosnku, - 2 jajka, - majeranek, - pieprz, - 2 łyżeczki soli, - 2-3 łyżki bułki tartej. sos pieczarkowy: - 500 g pieczarek, - 1 cebula, - 2 łyżki masła klarowanego, - 2 chochle bulionu (można pominąć), - 220 ml śmietanki 30%, - 1 łyżka śmietany 18%, - przyprawy: sól, pieprz, - odrobina mąki (można pominąć), - natka pietruszki. Pieczeń rzymską kroimy w większe kawałki, polewamy sosem, bądź jeśli robimy sos na drugi dzień od pieczenia, do sosu wkładamy kawałki pieczeni, podgrzewając je w sosie. Pieczeń jest idealna na kanapki bądź na obiad z sosem pieczarkowym i kaszą gryczaną. Na rozgrzaną patelnię, na roztopionym maśle dusimy cebulę ok. 10-20 min. następnie dodajemy pieczarki. Jeżeli nie macie pomysłu na obiad proponuję Wam upiec pieczeń rzymską, do tego polecam sos pieczarkowy i kaszę gryczaną. Dodajemy bułkę tartą, ew. dodajemy 1 łyżkę wody. Mięso przekładamy na blaszkę keksówkę wyłożoną papierem do pieczenia, bądź wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą/kaszą manną. Dusimy jeszcze chwilę do zagęszczenia sosu, ew. dodajemy odrobinę mąki lub część pieczarek blendujemy. Możemy dodać 2 chochle bulionu jeżeli mamy bądź podlać odrobiną wody.