Polecam Wam także zeszłoroczne przepisy ze słonecznikiem bulwiastym: rybę w razowej panierce z puree z topinamburu, pęczak z topinamburem albo jesienne warzywa z piekarnika. |Topinambur z boczkiem i kaszą gryczaną| Jak zrobić rozgrzewające i pożywne danie z topinamburu, boczku i kaszy gryczanej? ½ szklanki kaszy gryczanej 500 g topinambury 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka masła klarowanego 250 g wędzonego boczku 1 łyżeczka masła klarowanego 1 cebula 2 ząbki czosnku skórka starta z 1 cytryny ½ pęczka natki pietruszki sól świeżo zmielony pieprz Ugotować kaszę gryczaną: Odmierzyć pół szklanki palonej kaszy gryczanej, wrzucić do garnka, zalać szklanką wody, dodać szczyptę soli i ½ łyżeczki masła. Smacznego:- ) |Topinambur z boczkiem i kaszą gryczaną| |Topinambur z boczkiem i kaszą gryczaną| |Topinambur z boczkiem i kaszą Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła klarowanego, dodać topinambur, skropić 1 łyżką soku z cytryny, osolić (ok. ½ łyżeczki) i dusić na małym ogniu, delikatnie mieszając od czasu do czasu (najlepiej potrząsać patelnią, żeby topinambur się nie rozpadł). Ponieważ uwielbiam kaszę gryczaną właśnie z nią podałam topinambur, ale możecie podać go z inna ulubiona kaszą lub z makaronem. Dziś dzielę się z Wami przepisem na topinambur z boczkiem i kaszą gryczaną. Topinambur wrzucić do zimnej wody wymieszanej z dwoma łyżkami soku z cytryny. Tak przygotowany słonecznik bulwiasty smakuje także bardzo dobrze z makaronem albo z razowym chlebem. |Topinambur z boczkiem i kaszą gryczaną| Od zeszłego roku do mojego jesienno zimowego menu trafił topinambur. W tym samym czasie na drugiej patelni zezłocić na 1 łyżeczce masła klarowanego boczek pokrojony w drobna kostkę.