Wraz z naszym wiekem zmniejsza się aktywność melanocytów, co prowadzi do zmniejszenia ilości pigmentu w naszych
włosach.Kwiaty oraz zioła są bogactwem naturalnych barwników.
Zioła należy dobierać w zależności od koloru włosów.
Ciemne włosy- szałwia, pokrzywa, goździki, cynamon, rozmaryn, czarne łupiny orzecha włoskiego
Blond włosy - rumianek, nagietek, skórka z cytryny, szafran
Włosy rude - owoce dzikiej róży, czerwone płatki róż, buraki, marchew, hibiskus
Jeśli wykorzystujemy świeże rośliny należy je w pierwszej kolejności wysuszyć a następnie zetrzeć na
drobny proszek.
Jak przygotować płukankę:
Wymieszaj 1/2 szklanki suszonych ziół z wodą a następnie gotuj tą mieszankę przez 30 minut.
Wywar pozostaw do ostygnięcia a następnie po ostudzeniu naparu płuczemy nim włosy