Składniki: na ciasto: - 500 g mąki - 2 jajka - 30 g drożdży - 1/2 szklanki letniego mleka - 1/2 szklanki letniej wody - 50 g masła stopionego - łyżeczka cukru - łyżeczka soli na nadzienie: - 300 g kapusty kiszonej - 300 g pieczarek - cebula - 2 ząbki czosnku - 300 g grubych kabanosów - łyżka oleju - sól, pieprz dodatkowo: - 1 jajko - łyżka maku - łyżka sezamu Jadamy je na ciepło, zaraz po upieczeniu albo na zimno z sosem czosnkowym. Najczęściej robię je z ciasta drożdżowego, jakoś tak wolę pracować z drożdżowym niż z kruchym. W tym czasie przygotować farsz: na oleju zeszklić cebulę, dodać pokrojone pieczarki i kapustę. Dodać sól, wodę, jajka i wyrobić ciasto, pod koniec wyrabiania dodając wystudzone masło. Wyrośnięte ciasto cienko rozwałkować i pokroić w paski szerokości około 4 cm. Takie paszteciki zabieramy też na piknik czy do pracy.