Czego potrzebujesz do zrobienia domowego mleka kokosowego? Tylko dwa składniki – wiórki kokosowe i wodę. Takie mleko jest dużo lepsze niż to sklepowe, ponieważ nie zawiera chemicznych dodatków, jest w 100% naturalne i pyszne. Jeśli z jakichś względów nie możesz lub nie chcesz pic mleka krowiego – mleko kokosowe jest dla niego świetną alternatywą.
Składniki:
1 szklanka dobrej jakości wiórek kokosowych
5 szklanek wody wody
2 szklanki wody należy podgrzać, ale nie gotować. Wsypać do wody wiórki i dokładnie zblendować. Następnie przelej mleko przez sitko. Wiórki pozostałe na sitku wsyp do pozostałych 2 szklanek podgrzanej wody i zblenduj, a następnie znów przelej przez sitko.
Mleko kokosowe jest niezwykle bogate w zdrowe tłuszcze, nie zawiera cholesterolu i jest źródłem wielu witamin. Warto więc poświęcić chwilę na jego przygotowanie. Ma ono również wspaniały smak.
Pamiętaj, aby tak przygotowane mleko kokosowe przechowuj w lodówce nie dłużej niż pięć dni.