Jajka- 3 sztuki - Masło-1/4 kostki - Mleko - 0,5 szklanki - Drożdże- 25 g - Szczypta soli - Śliwki- 8 sztuk Kruszonka: - Ksylitol- 2 łyżeczki - Mąka pełnoziarnista- 3-4 łyżeczek - Masło- 20-30 g Przepis: 1. Do ciepłego mleka dodać cukier, drożdże, a następnie wymieszać i odstawić na 10 minut do wyrośnięcia. 2. 3. Połowę mąki ( mąka tortowa i pełnoziarnista) wsypać do podgrzanej miski, wlać drożdże, wymieszać i pozostawić na około 5 minut. Składniki: - Mąka pszenna pełnoziarnista typ 1850- 1,5 szklanki - Mąka tortowa- 0,5 szklanki - Ksylitol- 4 łyżeczki - Cukier- 1 łyżeczka (do rozczynu) - Jeden kawałek ciasta (1/16) dostarcza około:B-2,6 g T-4,5 g W-15,3 g E-108,4 kcal WW- 1,5 Taka zamiana spowoduje, że ciasto nie wyrośnie równie wysokie jak te wykonane z mąki np. tortowej natomiast będzie tak samo pyszne. To nie byle jakie ciasto bo wykonane z mąki pełnoziarnistej, a słodzone ksylitolem (cukier brzozowy ). 7. Ciasto piec około 30 minut w temperaturze około 180 stopni C.