Kotleciki rybne z chipsami

Magdalena
Obiad
16.10.2016 15:58
Kotleciki rybne z chipsami

Składniki: Kotleciki: 500 g brzuszków z dorsza 2 pęczki koperku 2 duże jajka 2 szklanki płatków kukurydzianych 1 szklanka mąki pszennej 4 łyżki otrębów żytnich lub orkiszowych 1 łyżka lnu mielonego sól, pieprz, przyprawa do ryb olej do smażenia Chipsy: 2 duże ziemniaki 2-3 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz, papryka mielona słodka, zioła prowansalskie Sos: pęczek koperku 3-4 łyżki jogurtu greckiego szczypta soli i pieprzu Wykonanie: Brzuszki z dorsza myjemy, osuszamy i bardzo drobno kroimy. Z masy rybnej formujemy kotleciki, obtaczamy w mące, następnie w jajku, a na końcu w płatkach kukurydzianych. Następnie wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 z teroobiegiem na 20 min. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki rybne z obu stron na złocisty kolor. Następnie dodajemy przyprawy, 1 jajko, otręby, len mielony, 2 łyżki mąki pszennej i wszystko dokładnie mieszamy ręką (jak kotlety mielone). Płatki kukurydziane mielimy na miałko i wysypujemy na trzeci talerz. Do miski wrzucamy poszatkowane ziemniaki i obtaczamy je w oliwie z przyprawami. Chipsy: Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i ścieramy je na szatkownicy (do kapusty).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kuchnia-magdaleny.blogspot.com/2016/10/kotleciki-rybne-z-chipsami.html